Sporun en önemli konularından biri olan bacak çalışması çok zor olmakla beraber sporcuların en çok zorlandığı spor programlarından biridir. Bununla beraber bacak çalışmasını yapmadan önce hareketleri iyice araştırarak bu hareketleri yapmanız hem sağlık hem de spordan alacağınız verimin yüksek olması nedeniyle çok önemlidir.
Bacak çalışması yapacak bir sporcu ilk önce yapacağı hareketi veya hareketleri çok iyi bilmelidir. Bacak çalışması 3 ana harekette yapılır. Bu hareketler Squat (Halter sırtta çöküş), Leg Press (Makinede ayak itiş), Standing leg curl(Ayağa Dumbell ile arka bacak) hareketleridir.
Bu hareketleri açıklayacak olursak;
Birinci Hareket
Squat (Halter sırtta çöküş) hareketi barı omuzlara koyarak vücut dik ve ayakların mesafe aralığı omuz genişliğinde olmalıdır. Nefes alınarak vücut öne eğilmeden yere doğru çökülür ve bacaklar ve yer arasında 90 derece olacak şekilde inilip kalkılarak bu hareket gerçekleştirilir.
Çalışan Kaslar
Rectus femoris, Vastus lateralis, Vastus Medialis, Semimembranosus, Vastus Intermedius, Biceps femoris, Gluteus Maximus, Semi Tendinosus kaslarımız çalışmış olur.
İkinci Hareket
Leg Press (Makinede ayak itiş) hareketi özel bir makine de yapılır. Yatay pozisyonda ve 45 derecelik bir açıyla çalışma olanakları vardır. Sırt döşemeye yapışık bacaklar gövde ile 90 derece bir açı yapacak şekilde dizler göğse doğru inip tekrar eski haline gelmesiyle bu hareket yapılır.
Çalışan Kaslar
Vastus Lateralis, Vastus Intermedius, Gluteus Maximus, Biceps Femoris, Semitendinosus, Semimembranosus, Vastus Medialis kaslarımız çalışmış olur.
Üçüncü Hareket
Standing leg curl(Ayaka Dumbell ile arka bacak) olan bu hareket özel bir makine da yapılır. Ayakta duruş pozisyonunda yüzümüz makinaya bakacak şekilde bacak ve topuk üzerine isabet eden bobine takılır ve makinanın tutma kulplarından tutarak bacak kalça yönüne doğru bükülür, bükülme ile birlikte kontrollü ve yavaş şekilde tekrar başlangıç konumuna gelinir.
Çalışan Kaslar
Semitendinosus, Semimembranosus, Biceps Femoris kaslarımız çalışmış olursunuz.
Sizde hala spora başlamadıysanız ve spora başlamadan önce hareketleri iyi öğrenerek spora başlamanız hem sizin sağlığınız açısından hem de spordaki verimlilik yönünden fayda sağlamış olur.