Glutamin, kaslarda en çok bulunan amino grup asittir. İskelet kaslarının %61’i glutamin amino asidinden oluşmaktadır. Glutamin esansiyel olmayan bir amino asittir yani insan vücudunda sentezlenebilmektedir. Fakat insan vücudunda sentezlenebiliyor olması dışarıdan almamamız gerektiği anlamına gelmez. Vücudun sentezlemeye yetmediği yerlerde ve kas yapımı için ihtiyaç duyulduğunda mutlaka dışarıdan da hazır alınması gerekmektedir. Özellikle bazen vücuttaki miktarı oldukça azalan bir amino asit olduğu için dışarıdan tamamlanması önemlidir.
- Vücuttaki azot dengesini sağlayan glutamin, kaslarda protein kaybını da önleyerek kasların yıkımını önler.
- Kaslarda meydana gelebilecek hasarların daha kolay iyileşmesinde yardımcıdır.
- Vücudun glutamin miktarının azalması katabolik duruma sebep olduğu için glutamin değerlerinin normal seviyelerde olması gerekmektedir.
- Büyüme hormonu salgılanmasını arttırır.
- Bağışıklık sistemi ve sindirim sistemleri de glutamine ihtiyaç duymaktadır. Bağışıklık sistemi hücreleri glutamini adeta yakıt olarak kullanır.
- Glutamin seviyesinin düşmesi grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara sebep olur.
Glutamin Hangi Besinlerde Bulunur?
Hayvansal protein kaynakları glutamin amino asidi açısından en zengin olanlardır. Bunun dışında baklagiller, süt ürünleri, tahıllar ve kuru yemişlerde de glutamin bulunabilmektedir. Glutamin bulunan besinler:
- Süt
- Yoğurt ve lor peyniri gibi süt ürünleri
- Yumurta
- Tavuk, hindi, sığır eti gibi et ürünleri
- Balıklar ve çeşitli deniz ürünleri
- Nohut, mercimek gibi kuru baklagiller
- Lahana, ıspanak ve pancar gibi sebzeler
- Kuru yemişler