Bildiğiniz gibi ramazana birkaç gün kaldı. Bize sorulan en çok sorulan sorulardan bazıları; “Ramazan ayında nasıl antrenman yapılabilir?” veya “Ramazanda nasıl beslenmeliyim ?” gibi sorular. Bu gibi sorulara bu yazımızda açıklık getirmeye çalışacağız.
Ramazan ayında beslenme programı için şu makalemizi okuyabilirsiniz ; Ramazan Ayı Beslenme Programı
Hem oruç tutup hemde aylardır uğraştığımız kaslarımızın erimesini istemiyorsak birkaç püf noktayı iyi öğrenmemiz gerekiyor. Bunlar ;
1 ) Oruçluyken Antrenmana Gitmeyin
Oruçlu halde antrenmana gitmek çok büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Çünkü gün boyunca vücudumuz aç ve susuz olduğundan antrenmanda ağırlık veya kardiyo yaptığımızda bayılabilir veya diğer sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Zaten spor yaparken bol bol su içmemiz gerekiyor. Oruçluyken bunu yapmak mümkün değil.
2 ) Sahur Vaktini Atlamayın
Özellikle spor yapanların sahur vaktini kesinlikle atlamamaları gerekir. Zaten vücudumuz gün boyunca aç kalacağı için sahurda da doğru besinleri yemediğimiz taktirde büyük kas kayıplarına uğrayabiliriz. Sahur vaktinde protein ağırlık besinler tüketmek çok önemli.
Özellikle sindirimi çok uzun süren besinler (süt, beyaz peynir, casein protein) yemeniz gün içerisinde vücudu beslemekte büyük rol oynayıp açlık hissinizi bastıracaktır. Bunun yanında yine yumurta, yulaf gibi doyurucu besinler yiyebilirsiniz. Kompleks (kaliteli) karbonhidrat çok olmamak şartıyla tüketebilirsiniz. Sahur vaktini sabah kahvaltısı gibi düşünün. Bu nedenle doğru beslenmeniz yararınıza olacaktır.
3 ) İftarda Çok Yemeyin
Ramazan ayında yapılan en büyük hatalardan biriside; iftar zamanında tıka basa mideyi doldurmaktır. Vücudumuz çok uzun süredir aç olduğundan iftar saatinde çok fazla yemek tüketince vücudumuz buna adapte olamayabilir. Buda ani baş dönmeleri, kusma, mide bulantıları, kan şekeriniz dengesizleşmesi, tansiyon çıkması ve karın ağrılarına yol açabilir. Bu nedenle iftar zamanında midemizi çok zorlamayacak besinler tüketip yine birkaç saat sonra ana öğünü yiyebiliriz. Ayrıca iftar zamanında çok yemek tüketmek vücudun kan şekerini dengesiz hale getirip yediğimiz yemeklerin vücutta yağ olarak depolanmasını sağlayabilir. Buda kas değilde yağ olarak kilo almamızı sağlar.
4 ) BCAA Alın
BCAA kas kaybını önlemek için en önemli amino asittir. Çünkü ;
- Yağ yakımını destekler.
- Kas onarımında görev alır.
- Laktik asit üretimini engelleyerek yorgunluğu azaltır.
- Protein sentezini arttırır.
- Dayanıklılık ve performansı arttırır.
Bu nedenle iftar zamanında veya iftardan sonra yapacağımı antrenman sırasında BCAA tüketmek kas kaybını en aza indirecektir.
Daha detaylı bilgi için ; Bcaa nedir? Nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir?
Ramazan Ayında Spora Gidilir Mi ?
Ramazan ayında tabi ki spora gidilebilir. Ancak bu iftar saatine ve gittiğiniz spor salonunun kapanış saatine bağlıdır. Malum bazı spor salonları 10 civarında kapandığından iftardan sonra spora gitmek pek mümkün olmayabiliyor. Oruçlu haldeyken spora gidilemeyeceğine göre burada pek bir seçeneğiniz kalmıyor.
Ramazan ayında spora gidilebilmesi için biraz önce yukarıda ki anlattığımız maddelerde ki gibi sahur vaktinde doğru beslenmeniz gerekiyor. İftar saatinde ise protein ağrılıklı (protein tozu, yoğurt, peynir gibi) besinler tüketip salona gidebiliriz. Bu şekilde yediğimiz besinler sporda midemizi zorlamayacak ve rahat bir şekilde antrenman yapabilmiş olacağız. Bunun yanında antrenman sırasında kas kaybını en aza indirmek için BCAA alabiliriz. Buda antrenmanı daha verimli geçirmemizi sağlar.
Antrenman sonrasında eve gelip yine protein ağırlıklı yiyecekler ve kompleks karbonhidrat tüketebiliriz. Kompleks (kaliteli) karbonhidrat tüketmek bize enerji vereceğinden oruçlu haldeyken bizi daha diri tutacaktır.
Ramazan Ayında Kas Kaybı Olur Mu ?
Ramazan ayında kas kaybı olması normaldir. Çünkü gün boyunca vücudumuz aç olacağından vücut bu açlığı gidermek için kasları ve yağları parçalar. Ancak doğru beslenme ve doğru strateji ile kas kaybını en aza indirmek mümkün. Hatta bu makalemizde anlattıklarımızı doğru şekilde uygulayabilirsiniz kas yerine yağ yakarak daha parçalı bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Ramazan ayını bir fırsat olarak görün. Doğru beslenme ile kas kaybını önleyip sadece yağları yakarak daha fit, define ve parçalı bir vücuda sahip olabilirsiniz.